M'ha arribat una consulta de divulgació: Quina és la principal funció dels fongs en el bosc?. Aprofito que escric la resposta per penjar-ne una còpia.
El sòl del bosc és ple de vida. Només cal mesurar la seva respiració. Els microorganismes del sòl es nodreixen de les restes orgàniques (fulles, branquillons, residus d'altres organismes) per a viure. Els microorganismes consumeixen aquestes restes, respiren, es multipliquen i moren. Si el sòl és sec, tenen poca activitat. Si és humit, molta més. D'aquí que quan caminem per un bosc observem que fa una olor especial. En diem olor de bosc o de terra humit. De fet, és l'alè de milions de microorganismes, primordialment del sòl, que estan respirant.
Els residus vegetals però no són la principal font nutrícia del bosc. Són importants, però en hi han altres que ho són molt més. Els principals són els materials que perden les rels. Podríem dir que supuren les rels. Tècnicament s'anomenen exsudats radicals. Efectivament, només considerem que les rels són òrgans xucladors d'aigua i sals minerals, però tenen altres funcions. És lògic. Un arbre pot absorbir aigua, però no pot evitar que per pressió, les seves rels perdin constantment aigua i saba sucrada. Les rels traspuen saba que va alimentant el sòl de sucre. Evidentment tots els microorganismes s'acosten a les rels a nodrir-se. A abeurar. Fins i tot els paràsits. Aquesta va ser una de les raons per les quals van triomfar els fongs micorízics: formaven una beina que envoltava les rels i evitava que els exsudats radicals arribessin als fongs paràsits. Les plantes que tenien els fongs micorízics estaven més protegides que la resta.
Un cop més, si fem la corona a un arbre, es a dir si tallem els vasos que porten la saba a les rels, veurem com en pocs minuts la respiració del terra es redueix extraordinàriament. Per tant, els arbres actuen com a bombes de sucre al sòl, en són els principals alimentadors de la vida al sòl.
Ara que em pintat el quadre, anem a veure que hi fan els fongs. Per una banda consumir la matèria orgànica, es a dir, digerir les fulles, les restes de fusta, els excrements dels insectes i també, consumir bacteris i altres fongs. Unes espècies en consumeixen una part (la cel·lulosa, per exemple), altres la lignina, altres una determinada concentració de minerals. Cada espècie pot ser més eficient per determinats fragments de matèria orgànica. Els fongs tenen un gran ventall d'enzims que els hi permeten digerir un enorme nombre de compostos del sòl. Els bacteris menys, i els insectes i altres organismes del sòl, molt pocs. Si no hi haguessin fongs, la lignina de la fusta s'acumularia al bosc, i tots els seus nutrients quedarien sense poder aprofitar-se.
EN el bosc, doncs, la matèria orgànica morta, es converteix en viva. I el cadàver dels fongs i dels bacteris, és fàcilment aprofitable per a la resta d'organismes del sòl. Per això en diem organismes RECICLADORS o COMPOSTADORS.Retornen tots els components (orgànics, minerals, etc) que estaven fixats en deixalles a disposició de la resta d'organismes.
A banda, hi altres funcions. He comentat que els fongs tenen enzims que no tenen altres organismes. Un els hi permet sintetitzar àcid oxàlic. És un àcid molt fort, que solubilitza qualsevol roca. Així, els fosfats que són materials que no són solubles, i que per tant, les plantes necessiten (no els hi arriben mitjançant l'aigua de pluja) els fongs poden obtindre el fòsfor fàcilment. Per tant, els fongs són independents del fòsfor de la matèria orgànica, i l'obtenen de les roques del sòl, i així alimenten el terra (i els arbres) amb fòsfor. El mateix passa amb altres minerals (ferro, manganès, etc). Per tant em d'entendre els fongs com a fertilitzadors del sòl (tot i que lentament degradin les estàtues i les parets dels edificis).
Finalment, entendrem que els fongs micorízics, els units a les rels dels arbres tinguin tanta importància. Nodreixen d'aigua i sals minerals que han solubilitzat, directament a les rels dels arbres. Òbviament a canvi de sucres, només faltaria.
Be, això és el principal. Espero que,com jo, gaudiu el que passa sota els peus, la propera vegada que respireu "olor de bosc". Bon dia a tothom