dilluns, 23 d’abril del 2012

Tifaldons i fetjons

Fa uns dies, al Facebook de "Boletaires de Catalunya", va sorgir un dubte de determinació d'una espècie del gènere Rhizopogon, bolets que popularment s'anomenen fetjons o tifaldons. A casa nostra hi ha una dotzena d'espècies d'aquest gènere, cinc de les quals són més corrents. Ara fa un temps, amb la idea de fer una guia de camp, vaig preparar una clau per diferenciar aquestes cinc espècies. Per si serveix d'ajut, la penjo.


*  Peridi doble, podem separar la coberta exterior amb facilitat i visualitzar l'interna, que és grisa i esdevé roja en poc temps  .......Rhizopogon villosulus

*  Peridi senzill, que pot vermellejar o no al frec.............................(segueix)

*  Peridi vermelleja al frec
       **  Bolet totalment cobert per rizomorfes ............Rhizopogon occidentalis
       **  Bolet només amb rizomorfes a la part basal..........Rhizopogon roseolus

*  Peridi no vermelleja al frec
        **  Peridi esquamulós, amb rizomorfes basals......Rhizopogon rocabrunae
        **  Peridi no esquamulós, cobert per rizomorfes........Rhizopogon luteolus

 El fet de que hi hagi espècies d'aquest gènere que vermellegin, ha conduit a que algunes s'anomenin popularment fetjons, nom encertat ja que veritablement semblen petits fetges. Ara, alguns no ho fan. Per tant, sembla que la denominació tifaldó, corrent al Penedès, que ja apareix en diccionaris de l'estil del DCVB, és més genèrica. Per aquesta raó, vaig proposar anomenar totes les espècies del gènere Rhizopogon com a tifaldons, i aquells tifaldons que vermellegen, com a fetjons.
Seguirem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Creative Commons License